La taula temàtica sobre rehabilitació que es va reunir durant l’última assemblea General de AISLA va analitzar les amenaces i oportunitats, i va realitzar diverses propostes per a impulsar la rehabilitació energètica d’habitatges.
Un grup d’experts i professionals del sector compost per instal·ladors, fabricants i representants de les associacions, i moderats per Marina Alonso directora de màrqueting de URSA, van debatre la situació actual i van exposar propostes per a impulsar la rehabilitació energètica a Espanya.
Amenaces a la rehabilitació energètica
Una de les principals dificultats que es troben els usuaris finals a l’hora de sol·licitar les ajudes a la rehabilitació energètica és el desfavorable tractament fiscal que tenen, la qual cosa unit a la lentitud de les administracions en resoldre expedients genera desconfiança en la població.
També es va detectar un problema de falta de mà d’obra, a causa de la manca de programes formatius i un baix interès dels joves per adquirir habilitats en l’àmbit de la rehabilitació energètica, i l’absència de la figura de l’aprenent.
Aquesta falta de professionals afavoreix la intromissió d’oportunistes no especialitzats que competeixen deslleialment, la qual cosa suposa un risc per a la reputació del sector existint perill que una execució deficient per part d’alguns pugui afectar negativament la confiança del ciutadà.
Quines oportunitats ofereix la rehabilitació energètica
La disponibilitat de fons europeus continua sent una oportunitat clau per a impulsar projectes de rehabilitació energètica, i les deduccions fiscals ofereixen incentius addicionals per a propietaris que desitgen millorar energèticament els seus habitatges.
També en aquest temps s’ha incrementat la consciència social per l’eficiència energètica i l’interès en productes sostenibles que permetin reduir les emissions contaminants dels habitatges.
La col·laboració entre tècnics, fabricants i instal·ladors incrementa la capacitat de prescripció de sistemes eficients i ofereix una bona oportunitat per a implementar solucions innovadores.
A més, promoure instal·ladors professionals que treballen de manera excepcional contribueix a elevar els estàndards de qualitat del sector.
Subvencions i fons europeus per a la rehabilitació energètica
Actualment hi ha en vigor un ambiciós programa d’ajudes a la millora de l’eficiència energètica d’habitatges, edificis i barris, que abasten des del 40% fins al 100% del cost de les obres, i que cobreix pràcticament totes les actuacions que tinguin per resultat una millora de l’eficiència energètica.
Ara bé, aquests programes d’ajudes són innecessàriament complexos per a actuacions senzilles i ràpides que reportarien beneficis i confort als usuaris, com un canvi de finestres o un insuflat de material aïllant sota coberta o en la cambra d’aire de la façana.
Propostes per a impulsar la rehabilitació energètica
- Incrementar el percentatge de les deduccions fiscals per inversió a millorar l’eficiència energètica, ja que són ajudes més senzilles d’articular i sol·licitar.
- Eliminar l’IVA en les obres de millora energètica d’habitatges.
- Impulsar des de l’administració una campanya de comunicació dirigida a l’usuari final i destacant els avantatges de la rehabilitació energètica: Estalvi, sostenibilitat, salubritat i confort.
AISLA continuarà treballant activament per a superar els desafiaments i aprofitar les oportunitats en la rehabilitació energètica, impulsant la figura de l’instal·lador professional i contribuint al creixement sostenible i la millora de l’eficiència energètica en l’edificació.
SOBRE AISLA:
AISLA és l’Associació d’instal·ladors per al compliment i l’aplicació del DB-HE (aïllament tèrmic i estanquitat a l’aire), DB-HR (solucions acústiques), DB-HS (impermeabilització, salubritat i protecció enfront del radó) i DB-SI (protecció passiva contra el foc), en edificació d’Espanya, que treballa des de 1993 per la professionalització, formació, qualitat i sostenibilitat del sector.